Perusvinkit teenhaudutukseen
Hyvän teen nautinto syntyy hyvistä raaka-aineista ja huolellisesta haudutuksesta. Tee vaatii hieman aikaa ja tutustumista, mutta kiittää onnistuneella maullaan.
Tutustu teehesi!
Teellesi ja omaan makuusi sopivimman haudutustavan löydät aina kokeilemalla. Saatat hyvin pitää haudutusohjeista poikkeavasta haudutustavasta, mutta perusvinkit ovat aina hyvä lähtökohta teenjuonnin aloitteluun.
Perusannostelu ja lämpötilat
Perusannosteluohje on 1-2 teelusikallista teetä / kupillinen tai 4-5 teelusikallista teetä / litra vettä. Teelusikalliset saavat olla mielummin tasaisia kuin kukkuraisia. Oikean lämpötilan valitseminen puolestaan onnistuu yleensä helpoiten vedenkeittimellä, jossa on lämpötilasäätö.
100°C Musta tee 3-5 min
100°C Rooibos 3-10 min
100°C Yrttitee 5-10 min
90-95°C Musta Darjeeling 2-4 min
80-90°C Oolong 2-5 min
80-90°C Valkoinen tee 2-5 min
70-80°C Vihreä tee 2-3 min
70-80°C Yerba Mate 3-5 min
Miksi lämpötilat ja haudutusajat ovat teen kohdalla niin tärkeitä? Siitä syystä, että tee ei ole yksi juoma eikä edes yhtenäinen joukko juomia. Kun esimerkiksi pistät vihreän teen hautumaan juuri keitettyyn 100-asteiseen veteen, voit olla melko varma siitä, että kuppiisi liukenevat myös kitkeriltä maistuvat katekiinit, joita juuri vihreästä teestä löytyy erityisen paljon. Esim. tämän kitkerän teen syndrooman voit onneksi selvittää helposti opettelemalla uuden tavan hauduttaa teetä. Haudutustapojen treenaamisella voit myös saada "teen, joka ei maistu miltään", kuoriutumaan ulos kuorestaan. Teestä avautuu tällöin aivan uusi, hienojen makujen maailma.
Menikö tee silti pieleen?
Jos tee nyt menikin kitkeräksi, ei haittaa. Kokeile seuraavalla kerralla lyhyempä haudutusaikaa, viileämpää haudutusvettä tai annostele teetä hieman vähemmän. Voit myös napata talteen allaolevat pikavinkit vihreän teen valmistukseen:
- Jäähdytä juuri kiehautettua vettä 5 min kupissa, ennen kuin lisäät teenlehdet
- Lisää juuri kiehautettuun veteen 1/4 tai 1/5 kylmää vettä, ennen kuin lisäät teenlehdet