Jäätee on maukas janonsammuttaja ja sitä on helppoa ja edullista tehdä itse. Makuvaihtoehdot ovat rajattomat. Valmistat jääteen näppärästi irtoteestä joko teesiivilällä tai teenhaudutuspussien avulla.

Kylmähaudutus

Jäätee syntyy kuin vaivihkaa pöydällä tai jääkaapissa kylmään veteen uutettuna ja tällä tavoin uutetun jääteen maku on usein myös hyvin tasapainoinen. Kylmäuutettu tee kuluttaa vähemmän energiaa, koska siinä teevettä tarvitse ensin kuumentaa.

Ohje: Annostele 5-6 tasaista teelusikallista teetä / litra kylmää vettä. Huoneenlämmössä jäätee uuttuu kylmään veteen n. puolessa tunnissa, jääkaapissa voit hauduttaa sitä 1-2 tuntia tai yön yli. Tarjoile halutessasi jääpalojen kanssa!

Kylmäuuttoa ei mikrobiologisista syistä suositella yrttiteelle tai hedelmähaudukkeille vaan ne kannattaa valmistaa alla olevien kuumahaudutusvinkkiemme mukaisesti. 

Jääteen kuumahaudutus

Perinteinen jääteen haudutus alkaa veden kuumentamisella. Veden kuumennus on entisaikaan, ennen klooratun vesijohtoveden aikakautta, on ollutkin teen yksi terveyttä tuovimmista ominaisuuksista. Näin mikrobit on saatu juomasta pois. Alla pari jääteen kuumahaudutusvinkkiä:

  • Hitaampi kuumahaudutus: annostele 4-5 tasaista teelusikallista teetä / litra sopivaksi lämmitettyä vettä. Hauduta teepakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä huoneenlämmössä ja lopuksi jääkaapissa. 
  • Nopeampi kuumahaudutus: annostele 7 tasaista teelusikallista teetä / 0,6 L sopivaksi lämmitettyä vettä. Lisää valmiiseen teehen 400 g jääpaloja ja nauti!
  • Eri teelaatujen oikeat haudutuslämpötilat löydät yleensä pakkauksen kyljestä.

Viimeistele jäätee

Loppusilauksena jääteen voi viimeistellä jääpaloilla tai lisämausteilla. Yrtit, marjat, hedelmäpalat tai inkivääri tuovat juomaan kauneutta ja lisää makua. Juoman makeutta saat lisättyä sokereilla, hunajalla, siirapeilla tai mehuilla. Hiilihapotettu vesi tai kuohujuomat tuovat juomaan kuplivuutta. Muista kuitenkin, että mikäli lisäät jääteehen nesteitä, ne myös laimentavat juomaa, jolloin itse teepohja kannattaa hauduttaa vahvemmaksi käyttäen haudutuksessa tavallista runsaammin teenlehtiä. Teeletti suosittelee maistamaan juomia myös ihan sellaisenaan. Esimerkiksi vihreä japanilainen tee tai valkoinen hedelmäinen tee kylmäuutettuna ovat nautinto jo ihan sellaisenaan! Hyviä ja rohkeita jääteen haudutuskokeiluita!